Tandblekning är en sak som man gör när man vill få blekare tänder. Man använder ett blekmedel, antingen som man applicerar i skenor hemma eller som man gör på tandklinik. De fungerar på så vis att emaljen bleks, missfärgningar bleks och på så vis upplevs tänderna ljusare.

Finns det flera olika sorters tandblekning?

Det finns lite olika metoder som passar för olika. Det finns tex skenor som man använder hemma i ca 10 dagar och som du kan använda år efter år. Man bleker då oftast 1 timme om dagen. Det andra är att man gör det hos tandläkaren, vilket dock är mycket dyrare. Efter du har blekt dina tänder så kan du uppleva ilningar i tänderna vilket är helt normalt. När du har blekt tänderna ska du inte dricka eller äta något som innehåller färgämnen. Så du ska undvika kaffe te vin och gärna alkohol i huud taget så tänderna kan få återhämta sig. Å att man inte äter något annat som är väldigt ljust som tex vatten pasta ris och potatis i 24 timmar.
Vem kan göra tandblekning hemma?

Dom allra flesta kan bleka sina tänder hemma. Man bör dock tänka på att om man har kronor så kommer det inte att blekas, då det är porslin som redan har sin färg. Så har man en del plastslagningar på framtänderna så kan det bli så att man kan behöva byta ut dom efter en blekning. Eftersom materialen inte ändrar sin färg, men dina egna tänder kommer att göra det. Innan man bleker tänder är det bra om man varit hos tandläkaren ganska nyligen. Gärna så nyligen som möjlig för att undvika att få tandvärk och att man ska vara så ren som möjligt. När du kommer till tandläkaren så tittar man vilken färg du har på tänderna och ser vilken metod som kommer passa dig bäst.