Om tandblekning hemma

Här kan man hitta svar på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp när man funderar på att bleka sina tänder själv hemma. Normalt så är tandblekning hemma en ganska enkel process som oftast leder till att man får vitare tänder. De tandblekningsmedel som används idag är kompletta med allt man behöver för sin tandblekning samtidigt som de medel som används är skonsamma mot tänder, tandkött och munhåla.

Vad man behöver för att kunna bleka sina tänder hemma

För att kunna bleka sina tänder hemma så behöver man dels en tandblekningsgel, som är det medel som är verksamt och som får tänderna att bli vitare, och dels tandskenor där tandblekningsmedlet få verka mot tänderna.

De allra flesta försäljare av tandblekningsmedel säljer färdiga startpaket för tandblekning hemma. Dessa paket innehåller tandskenor, oftast 3 stycken ifall en tandskena skulle försvinna eller bli skadad. Paketet innehåller också tandblekningsmedel som räcket till mellan 20 upp till 40 behandlingar, beroende på vilket paket man väljer.

Dessutom får man tydliga instruktioner på svenska som detaljerat beskriver hur tandblekningen ska utföras. Vissa startpaket kan även innehålla en förvaringsask för tandskenorna och även en nyanskarta där man själv kan följa upp hur vita ens tänder har blivit under tiden behandlingen pågår.

Hur behandlingen går till

Behandlingen är relativt okomplicerad och man börjar med att forma de tandskenor som man fick i sitt startpaket. Detta görs genom att tandskenorna värms upp i varmt vatten och sedan pressas fast över båda tandraderna. När tandskenorna sedan har kallnat så behåller dessa sen formen så att de kan användas för alla behandlingar.

Därefter så fyller man tandskenorna med den mängd tandblekningsmedel som anges i instruktionerna. Sedan placeras tandskenorna över tandraderna och ska sitta där i mellan 30 upp till 60 minuter så att tandblekningsmedlet får verka mot tänderna. Behandlingen ska utföras en till två gånger per dag, beroende på vilket startpaket som man valt.

Behandlingen upprepas i upp till 10-14 dagar, beroende på vilket resultat man önskar. Vissa personer får ett fullgott resultat redan efter 2-3 behandlingar medan personer med svåra missfärgningar kan behöva behandla sina tänder upp till 30 gånger innan de ser ett resultat som de är nöjda med.

Biverkningar när man bleker sina tänder hemma

Tidigare så fick många olika biverkningar som exempelvis ilningar i tänderna när man blekte sina tänder hemma själv. Detta berodde på att man tidigare använde sig av ämnen som väteperoxid eller karbamidperoxid, vilket då var det aktiva ämnet som blekte tänderna. Idag så använder man istället naturliga ämnen istället för peroxider vilket har lett till att biverkningarna i stort har försvunnit. Om man har sår eller hål i tänderna så bör man först laga hålen och vänta på att såren har läkt innan man påbörjar sin behandling.

De tandblekningsmedel som säljs idag är skonsamma mot tandkött, munhåla och mot tänderna. Snarare så har de en positiv effekt då dessa istället bidrar till att rengöra munhålan och tandköttet.

Får man alltid ett bra resultat och vita tänder

Hur pass bra resultat man får är individuellt och beror på flera olika faktorer. Generellt så får alla vitare tänder men hur pass vita tänderna blir beror dels på hur missfärgade tänderna är och hur många behandlingar som man genomför. Om tänderna är svårt missfärgade så kan det krävas många fler behandlingar för att uppnå ett bra resultat.

Det är dessutom bara tänder som har emalj som blir vitare. Har man exempelvis kronor eller andra tandersättningar så påverkas inte dessa av tandblekningsmedlet, vilket innebär att dessa inte blir vitare.

Idag är blekningsmedlet som används för hemmabruk så pass effektivt så nästan alla företag som säljer dessa produkter lovar en 100 procent nöjd kund garanti, vilket betyder att om man inte är nöjd med det resultat som man har fått efter att man har behandlat sina tänder så får man pengarna tillbaka.

Hur länge kommer tänderna vara vita efter en tandblekning

Resultatet av tandblekningen brukar normalt hålla i sig i upp till ett par år. Det finns dock flera olika faktorer som kan påverka att tänderna snabbare blir missfärgade på nytt som exempelvis om man röker, dricker färgsatta drycker eller livsmedel med starkt färgsättning.

För att få resultatet att vara så länge som möjligt så behöver man ha en god munhygien, undvika livsmedel och ämnen som är kända för att missfärga tänderna och regelbundet avlägsna plack och andra beläggningar hos tandläkaren eller hemma.

Man kan också använda sig av en tandblekningspenna för att underhålla sina tänder mellan blekningarna.