Missfärgningar på tänderna

Det är i vår barndom som vi får våra vita tandrader som vi sedan ska leva med resten av våra liv. Hur länge dessa tänder håller sig vita och vackra beror till stor del på hur man sköter sin munhygien men även på vad vi äter och vilka ämnen som kommer i kontakt med tänderna. Missfärgningar uppstår när tänderna kommer kontakt med olika livsmedel men även i samband med att man röker eller snusar.

Det är ofrånkomligt att man får missfärgningar på tänderna med tiden, även om man har en god munhygien, då tänderna kommer bli mörkare och få missfärgningar med åldern men det finns många saker som man kan göra för att undvika missfärgade tänder så länge som det är möjligt.

Livsmedel

Några av de livsmedel som har starka färgämnen och som man bör undvika eller inta med försiktighet är bland annat rödvin, kaffe, te och olika frukter med starka färger. Läskedrycker och en del godis som innehåller färgämnen kan också påverka tändernas utseende.

Många tror att naturligt färgade livsmedel har mindre påverkan på tänderna än de livsmedel där färgämnen har tillsats men det är inte sant utan både naturliga färgämnen som syntetiska kan missfärga tänderna lika illa.

Ålder

Åldern påverkar också tändernas utseende, när man blir äldre så får tänderna en gråaktig ton och tillsammans med andra skadliga ämnen kan svåra missfärgningar uppstå med tiden. Även vissa mediciner kan vara en orsak till att man får missfärgade tänder.

Hur man undviker missfärgningar på tänderna

För eller senare så kommer alla att få missfärgningar på tänderna, det är något som man inte kan undvika eftersom det finns många faktorer som påverkar tändernas utseende. Dock kan man undvika viss mat, dryck och andra ämnen för att behålla sina tänder så vita som möjligt lite längre. Dessutom så är det viktigt att man har en god munhygien så att inte rester blir kvar på tänderna och där får ligga och missfärga eller till och med fräta på tänderna.

Nedan finns några saker som man bör tänka på för att minska riskerna för missfärgningar.

– Om man röker eller snusar så bör man dra ned på detta eller försöka sluta helt. Rökning och snus påverkar tändernas utseende mycket och redan efter en kort tid så kommer man se att tänderna blir gulare av att man röker eller snusar.

– Undvik maträtter och livsmedel med starka färgämnen, exempelvis maträtter som innehåller soja. Man ska även undvika färgade drycker som läsk och rödvin. Om man ändå vill dricka dessa drycker så kan man använda sig av ett sugrör för att minska missfärgningarna.

– Vissa mediciner kan vara upphov till missfärgningar på tänderna. Om man äter medicin och upptäcker att tänderna blir missfärgade så kan man kontakta sin läkare för att höra efter om det finns någon alternativ medicin att äta istället.

– För att undvika missfärgningar så är det också viktigt att man håller en god munhygien. Det innebär att man borstar sina tänder noggrant varje morgon och kväll. Använder sig av tandtråd för att göra rent mellan tänder och även sköljer munnen med munvatten. Det är också bra om man regelbundet går till tandläkaren för att rengöra sina tänder och avlägsna plack och andra beläggningar.

– Man kan också använda sig av tuggummi som innehåller Xylitol vilket kan intas efter att man har ätit en måltid för att minska syreattacken som sätter igång efter en måltid, vilket annars kan leda till missfärgade tänder men även att man får karies som kan leda till hål i tänderna.

När man har fått missfärgade tänder

Som tidigare nämnts så finns det en del saker som man kan göra för att undvika att få missfärgningar så länge som möjligt men med tiden så är det ofrånkomligt att alla får missfärgningar på tänderna. När det händer så kan man bleka sina tänder så man åter igen får ett vackert leende och vita tänder. Det finns ett flertal företag som säljer tandblekningsprodukter som man använder för att bleka sina tänder själv hemma, med gott resultat. Oftast behöver man behandla sina tänder varje dag under en period av cirka 10 dagar för att få vitare tänder.

Man bör dock tänka på att man efter en tandblekning bör vara fortsatt försiktig och försöka undvika ämnen och livsmedel som färgar tänderna för att man ska få behålla sina tänder vita så länge som möjligt.